Attēls: canva.com

Periodiskajā izdevumā "Būvinženieris", kas sniedz noderīgu un plašu informāciju par dažādām aktuālām tēmām, atspoguļojot jaunākās inovācijas nozarē, publicēti Latvijas Universitātes (LU) Skaitliskās modelēšanas institūta (SMI) pētnieku raksti.

"Svarīga ne tikai siltuma caurlaidība"

Andris Jakovičs, Latvijas Universitātes Skaitliskās modelēšanas institūta Multifizikālo procesu laboratorijas vadītājs (Būvinženieris Nr. 93, 132.-137. lpp.)

Kā nodrošināt komfortu telpās karstajos vasaras periodos Latvijā, vienlaikus ietaupot enerģiju? Raksta autors sniedz piemērus un novērojumus par siltuma saglabāšanas metodēm, tostarp ventilāciju caur zemi un būvkonstrukciju siltuma inerci. Tiek akcentēts siltuma izraisīto problēmu novēršanas un māju siltumizolācijas svarīgums. Raksts arī pievēršas vājajām vietām, piemēram, logiem un stiklotiem fasāžu elementiem, un izceļ siltuma inerci kā būtisku faktoru temperatūras stabilizēšanā telpās.

“Energoefektivitāte un termiskais komforts gan ziemā, gan vasarā”

Andris Jakovičs, Latvijas Universitātes Skaitliskās modelēšanas institūta Multifizikālo procesu laboratorijas vadītājs (Būvinženieris Nr. 95, 56.-61. lpp.)

Kādus risinājumus un tehnoloģijas izmantot, lai uzlabotu energoefektivitāti un termisko komfortu Latvijas apstākļos gan vasarā, gan ziemā? Raksta autors apskata dažādus siltuma zudumus un energoefektivitātes aspektus ēkās, aplūkojot gan vēsturiskās problēmas, gan esošās situācijas un risinājumus. Turklāt, tiek akcentēta arī skaitliskās modelēšanas nozīme, lai sasniegtu optimālus rezultātus gan energoefektivitātes, gan siltuma komforta jomā.

“Siltuma vadītspēja un caurlaidība – uzticēties vai pārbaudīt?”

Andris Jakovičs, Latvijas Universitātes Skaitliskās modelēšanas institūta Multifizikālo procesu laboratorijas vadītājs (Būvinženieris Nr. 96, 54.-59. lpp.)

Cik lielā mērā pareizi izvēlēta siltumizolācija var samazināt siltuma zudumus un uzlabot ēkas energoefektivitāti? Raksta autors apskata siltumizolācijas materiālu svarīgākos raksturlielumus, piemēram, blīvumu, adhēziju, siltumvadītspējas koeficientu, tvaika caurlaidību un spiedes izturību. Tiek akcentēta standartizētu mērījumu loma precīzu un salīdzināmu mērījumu rezultātu nodrošināšanā, lai piemērotu atbilstošāko siltumizolācijas materiālu.

“Viltīgais ūdens, pelējums un citas nepatikšanas”

Andris Jakovičs, Latvijas Universitātes Skaitliskās modelēšanas institūta Multifizikālo procesu laboratorijas vadītājs (Būvinženieris Nr. 97, 94.-100. lpp.)

Kā rūpīga būvniecības pārbaude var palīdzēt novērst problēmas nākotnē? Patērētāju Tiesību Aizsardzības Centra (PTAC) pētījums atklāj, ka no 22 pārbaudītiem logiem, kas tika testēti attiecībā uz siltuma caurlaidību, 16 logi neatbilda deklarētajām vērtībām, kas veido 73%. Raksta autors norāda uz iespējamām būvniecības neatbilstībām un izaicinājumiem patērētājiem, uzsverot, ka ir nepieciešams rūpīgi pārbaudīt un novērtēt materiālus un būvniecības risinājumus, lai izvairītos no potenciālām problēmām nākotnē.


Par žurnālu “Būvinženieris”

Žurnāls Būvinženieris ir rokasgrāmata būvindustrijas profesionāļiem un aizraujoša lasāmviela par būvniecību ikvienam. Tas lieti noder inženieriem, arhitektiem, būvmateriālu ražotājiem, projektu un uzņēmumu vadītājiem, nozares profesoriem un studentiem. Žurnālā publicē rakstus par būvēm un tehnoloģijām, profesionāļu pētījumus, notikumu analīzi un intervijas ar izcilām personībām. Būvinženieris ir skates Gada labākā būve Latvijā, konkursa Energoefektīvākā ēka un Būvindustrijas lielās balvas rīkotājs.

Dalīties