Laikā, kad gandrīz trīs miljoni futbola fanu ieradās Berlīnē uz EURO2024 futbola čempionātu, desmit labākie LU Fizikas bakalaura programmas 2. kursa studenti kopā ar docētājiem devās uz Vāciju, lai piedalītos Merseburgas praksē.

Dodoties uz Merseburgas praksi*, piedzīvojām negaidītu pavērsienu – pēdējā brīdī atcelta Ryanair reisa dēļ mums nācās svētdienas rītā meklēt jaunus maršrutus no Rīgas uz HoMe**. Šeit noderēja Fizmatu moto “STRESA NAV” un problēmu risināšanas prasmes, jo grupa zibenīgā ātrumā spēja izvērtēt situāciju, noskaidrot optimālus maršrutus, un līdz pirmdienai visi veiksmīgi sasniedza galamērķi.

Šobrīd, atrodoties Merseburgā, mūsu jaunie fiziķi ir paveikuši iespaidīgu darbu laboratorijā, kur viņu uzdevumi bija pielietot dažādus sensorus, pašiem uzbūvēt un raksturot lāzeru, izprast ultrasonogrāfijas principus un, pētot ultraskaņas impulsus, lokalizēt defektu paraugā.

Izmantojām iespējas iepazīties ar vietējiem studentiem, uzzināt par studijām Vācijā, apmeklēt 3D drukas laboratoriju, izstaigāt Merseburgu un doties pārgājienā apkārt Jēnas pilsētai. Kaut kā vajadzēja atrast laiku arī protokolu sagatavošanai, jo jau šodien paredzēta izstrādāto darbu aizstāvēšana vācu profesoru priekšā. Un tad – veltīt atlikušās vizītes dienas dažādiem kultūras pasākumiem, ievērojot labākās Merseburgas prakses tradīcijas!


*Merseburgas prakse ir daļa no ikgadējās apmaiņas starp Latvijas un Merseburgas universitāšu studentiem. Tā ir 30 gadus sena tradīcija un vienreizēja iespēja apgūt kursu ārzemju augstskolā, studējot fiziku Latvijas Universitātē.

**Hochschule Merseburg, Merseburg University of Applied Sciences jeb Merseburgas Universitāte.

Dalīties