Foto no personīgā arhīva

No 10. - 20. augustam Polijā norisinājās 16. Starptautiskā astronomijas un astrofizikas olimpiāde. Latviju pārstāvēja Toms Ozoliņš un Iļja Niks Stoligvo (abi no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas), Ernests Lazdāns un Viesturs Streļčs (abi no RTU Inženierzinātņu vidusskolas), kā arī Olita Anastasija Zadorožnaja (Starptautiskā skola "Ekziperī"). Komandas vadītāji Dr. rer. nat. Dmitrijs Docenko (Latvijas Astronomijas biedrība) un Dr. phys. Inese Dudareva (LU FMOF).

Dalībniekiem piecās sacensību kārtās bija jātiek galā ar dažādiem izaicinājumiem. Olimpiāde sākās ar komandu sacensību kārtu, kur tika izveidotas 5 dalībnieku komandas, kur katrs dalībnieks pārstāvēja savu valsti. Komandām bija jāatšifrē Arecibo ziņojums, jārisina krustvārdu mīkla no zvaigznāju apzīmējumiem u.c. astronomiski izaicinājumi. Komandu sacensības kārtas mērķis bija radīt iespēju dalībniekiem no dažādām valstīm kopā sadarboties un sadraudzēties.

Individuālās sacensību kārtas, kurās dalībniekiem individuāli bija jādemonstrē prasmes un zināšanas bija – teorētiskā kārta, datu analīzes kārta, novērojumu kārta ar teleskopiem un novērojumu kārta planetārijā. Teorētiskajā kārtā dalībniekiem bija jāanalizē un jārisina uzdevumi par dažādu debess objektu kustību un redzamību, par gravitācijas mikrolēcošanas parādību, par dažādu astronomisko instrumentu raksturlielumiem. Datu analīzes kārtā bija jāapstrādā nesen veiktu novērojumu dati par melnajiem caurumiem un dubultzvaigznēm. Novērojumu kārta ar teleskopu bija jānovēro dažādi astronomiski objekti un procesi, kas simulēti debesīs: zvaigznes aizklāšana ar asteroīdu, STARLINK pavadoņu kustība, kādas Saules sistēmas planētas pavadoņi. Izmantojot novērojumu datus, bija jānosaka dažādi debess objektu un to kustības raksturlielumi. Planetārija kārtā uz kupola tika demonstrēta 1) zvaigžņotā debess, kurā bija jāvēro meteoru plūsma un jānosaka tās radiants; kā arī maiņzvaigznes, kurām bija jānovērtē spožums; 2) Marsa kustība attiecībā pret zvaigznēm un jānosaka Marsa kustības raksturlielumi; 3) Citplanētu sistēma TRAPPIST-1, kurā bija jānosaka šīs sistēmas planētu orbitālās kustības raksturlielumi.

Olimpiādē sudraba medaļu ieguva Olita Anastasija Zadorožnaja no Starptautiskās vidusskolas "Ekzeperī", bet bronzas medaļu Viesturs Streļčs no RTU Inženierzinātņu vidusskolas. Latvijas komanda šajā olimpiādē piedalās trešo gadu, iepriekš bija iegūtas tikai Atzinības, šogad ir izcīnītas medaļas. Apsveicam laureātus!

Latvijas skolēnu dalība olimpiādē īstenota ESF projekta "Nacionālā un starptautiskā mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" ietvaros, projekta numurs 8.3.2.1/16/I/002. Atbalsts izcilībai.

Dalīties

Saistītais saturs

275 jaunie matemātiķi aizvadījuši 73. Valsts matemātikas olimpiādi
11.04.2023.

275 jaunie matemātiķi aizvadījuši 73. Valsts matemātikas olimpiādi