Attēlā fragments no olimpiādes uzdevuma

2023. gada 20. janvārī LU FMOF Fizikas nodaļa sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru un LU Informācijas tehnoloģiju departamentu organizēja Fizikas valsts 73. olimpiādes novadu posmu tiešsaistē. Novadu posmā piedalījās 2007 dalībnieki - 772 dalībnieki 9. klasē, 542 dalībnieki 10. klasē, 417 dalībnieki 11. klasē un 276 dalībnieki 12. klasē.

Jau 12-to gadu fizikas olimpiādes novadu posms tiek organizēts tiešsaistē, kad skolēni, atrodoties kādā no sava novada skolām, izmantojot Moodle sistēmu, risina Fizikas nodaļas mācībspēku un studentu sagatavotos uzdevumus. Katram skolēnam bija jārisina 3 uzdevumi un maksimāli varēja iegūt 30 punktus. Maksimālais iegūtais punktu skaits: 9. klasē – 28.5 punkti; 10. klasē – 28 punkti; 11. klasē – 25 punkti un 12. klasē – 26.5 punkti no maksimāli 30 iespējamiem punktiem.

Devītās klases dalībniekiem bija jānoskaidro, kādi faktori un kāda rīcība palīdz ietaupīt degvielu automašīnai pārvietojoties; kādi ir peldēšanas nosacījumi ledus gabalam ūdenī, ja uz tā atrodas vai neatrodas polārie pētnieki vai leduslāči; kādas fizikālās parādības vērojamas, kad bērni brauc pa slīdkalniņu. Desmitās klases dalībnieki pētīja kaskadieru treniņu uzvedumam, kur darbība norisinās kādā augstumā virs ūdens; aprakstīja korķa kustību, tam izšaujoties no pudeles; kādas fizikālās parādības un procesi ir vērojami vilciena kustībā. Vienpadsmitās klases dalībnieki aprakstīja Homēra darbības sporta zālē; pētīja kā var atdzesēt datora procesoru un kas notiek, ja izmanto slēgumos ideālus un reālus kondensatorus. Divpadsmitās klases dalībnieki pētīja Njosas ezera mīklu (1986), kas radīja traģiskas sekas, kad ezerā uzkrājās un pēkšņi atbrīvojās oglekļa dioksīds; aprakstīja pasaulē lielākā ceļamkrāna uzbūvi un darbību; pētīja DART misiju (2022), kuras mērķis bija testēt iespēju aizsargāt mūsu planētu no tuvu lidojošiem kosmiskajiem objektiem, laicīgi nedaudz mainot to orbītu. 

Fizikas valsts 73. olimpiādes III posms notiks 23. martā LU Zinātņu mājā klātienē. Šajā posmā skolēni piedalīsies 1) eksperimentālajā kārtā, skaidrojot demonstrējumu un veicot eksperimentālu uzdevumu; 2) teorētiskajā kārtā, risinot 3 uzdevumus. Uz III posmu ir uzaicināti 115 dalībnieki, kuri ir II posmā ieguvuši vismaz: 9. klasē – 19.50 punktus, 10. klasē – 21.75 punktus, 11. klasē – 13.00 punktus un 12. klasē – 18.50 punktus. 

Fizikas olimpiādes iepriekšējo gadu uzdevumus var apskatīt olimpiāžu vietnē: https://edu.lu.lv/course/index.php?categoryid=51 Šī gada uzdevumi būs pieejami pēc Fizikas valsts olimpiādes III posma.

Dalīties