“Uz Merseburgu nākamgad mēs gribētu lidot ar pašu uzbūvētu lidmašīnu”, atklāj fizikas bakalaura studenti, kuri nupat kā atgriezušies no Merseburgas prakses Vācijā.

Jūlijā, Merseburgas Universitātē Vācijā, (Merseburg University of Applied Sciences) skanēja latviešu valoda. Lāzeru un ultraskaņas laboratorijas piepildīja Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes, Fizikas bakalaura programmas studenti un studentes oranžajos Fizmatu T-kreklos un džemperos ar uzrakstiem “Stresa nav” un “Man ir grūti”.

Pēc nedēļas intensīva darba laboratorijās, būvējot lāzerus un analizējot materiālu īpašības ar ultraskaņu, pienāca laiks ne mazāk intensīvai apkārtējo pilsētu, kalnu, ieleju un piļu izpētei. Bija jāatlicina arī laiks vietējo alus darītavu produkcijas iepazīšanai, jo kā intriģējoši 1770. gadā rakstīja slavenākais vācu rakstnieks Gēte, “ar Merseburgas alu sākumā cilvēks izjūt šausmas, bet, kad viņš ir dzēris šo alu vienu nedēļu, viņš vairs nevar bez tā dzīvot.” Nedēļas laikā paspēts: izstaigāties pa Halli, Leipcigu, Berlīni; apmeklēt lidmašīnu būvēšanas darbnīcu, 3D prototipēšanas laboratoriju, Fraunhofera Mikrostruktūru institūtu; sapazīties ar vācu studentiem, kuri pēc 2 mēnešiem apmeklēs Latvijas Universitātes Fizikas nodaļu laboratorijas darbu izstrādei.

Šogad sadarbību vēl interesantāku un nozīmīgāku padarīja tas, ka uzņēmums “Intel” pavasarī paziņoja, ka šajā Vācijas reģionā atvērs aptuveni 20 miljardu eiro vērtu mikroelektronikas rūpnīcu, papildinot Saksijas-Anhaltes federālā zemē esošo ķīmisko rūpniecību ar Latvijas zinātniekiem un uzņēmumiem nozīmīgo pusvadītāju industriju.


Sadarbība ar Merseburgas augstskolu, kā arī ikgadējā studentu un pasniedzēju apmaiņa jau vairāk kā 20 gadus stiprina Fizikas nodaļu. Bakalaura programmas studenti, kuri vēlas piedalīties nākamā gada apmaiņas braucienā; laboratorijas Latvijā, kuras vēlas piedāvāt laboratorijas darbus vācu studentiem, lai potenciāli piesaistītu viņus saviem projektiem vai attīstītu sadarbību ar Merseburgas augstskolas lāzeru un ultraskaņas laboratoriju; uzņēmumi un pētnieki, kuri vēlas palīdzēt studentiem uzbūvēt lidmašīnu, lai nākamgad aizlidotu uz Merseburgu, vai piedāvāt citus vertikāli integrētus projektus,  ir aicināti sazināties ar Fizikas bakalaura programmas direktoru asoc. prof. Ģirtu Barinovu.

Dalīties