Attēls: Doktorantu pašportretu apvienojums no iepazīšanās uzdevuma.

Tradicionālais ikgadējais doktorantu-doktoru seminārs “Do-Do” šogad, 10. decembrī, jau piekto reizi ļāva neformālā gaisotnē satikties Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) doktorantūras studentiem, grāda pretendentiem, doktoriem un programmu atbildīgajiem, lai iepazītos savā starpā, dalītos pieredzē un izprastu doktorantūras nianses.

Nav noslēpums, ka doktorantūras laikā katrs atrod savu individuālo ceļu, kurā sevi pierāda kā speciālistu. Lai šis ceļš nebūtu tik vientuļš, katru gadu notiek Do-Do seminārs, kurā ir iespēja iepazīties ar saviem kursabiedriem un rast atbildes uz interesējošiem jautājumiem, kas saistīti gan ar studiju, gan promocijas procesu prasībām un iespējām. Par programmu šogad rūpējās FMOF 2. kursa doktorantūras studentes Līga Bikše, Līga Jasulaņeca, Maija Sjomkāne un Annamarija Trausa.

Ievaddaļā interaktīvi tika salīdzinātas doktoru un doktorantu gaidas un realitāte par doktorantūras studijām. Tā doktoranti vienojās, ka viņiem doktora grāda iegūšana varētu atbilst sakāmvārdam “No vilka bēg, uz lāča uzskrien”, kas liecina par viņu gatavību pieņemt arī lielo atbildības slogu pēc studijām. Savukārt doktori (šobrīd pētnieki, vadošie pētnieki un docenti) vienojās, ka doktorantūras studijas viņu atmiņās vislabāk apraksta sakāmvārds “Labāk strādāt nekā vaidēt”. Viņi dalījās ar savām pārdomām un ieteikumiem, kā veiksmīgāk tikt galā ar doktorantūras studenta pienākumiem, lai nudien strādāšana būtu priekšplānā vaidēšanai. Tālākajā semināra daļā programmas direktors prof. Mārcis Auziņš atbildēja uz studentu jautājumiem par kredītpunktu sistēmu, mobilitātes iespējām un atbalstu studiju gaitā. Par jauno doktorantūras studiju programmu, kuru uzsāk 2021. gada doktorantūras studenti, informēja Bioloģijas fakultātes dekāns, prof. Didzis Elferts, izceļot galvenās atšķirības, kas saistītas ar izvēles kursiem.

Iepazīšanās daļas aktivitātes laikā studentiem bija dots uzdevums uzzīmēt zīmējumu ar nosaukumu “Es un mana doktorantūra”. Pēc tam dalībniekiem bija īsumā jāpastāsta par sevi un savu pētījumu, bet noslēgumā jāmēģina atrast zīmējumiem atbilstošie autori. Nepiespiestā gaisotnē studenti kodolīgi iepazīstināja ar savām tēmām, kas ļāva izveidot šobrīd aktuālo pētījumu kopainu un, iespējams, nākotnē liks pamatus kopīgai sadarbībai. Pasākumu noslēdza dabaszinātņu viktorīna, kas atklāja, ka fizikas studenti ir erudīti ne tikai savā specialitātē.

Lai seminārs būtu mājīgāks, organizatores bija parūpējušās par Wolt dāvanu kartēm dalībniekiem, un sagādājušas balvas aktivitāšu uzvarētājiem.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un astronomijas un matemātikas nozarē.

Dalīties