Z-scan eksperimentālā iekārta. SM – soļu motors; SS – stara savācējs; SD – stara dalītājs; CVP – ceturtdaļviļņa plāksnīte; Ref – references detektors; AA – atvērtās apertūras detektors; SA – slēgtās apertūras detektors.

Ceturtdien, 17. decembrī, plkst. 16.00 tiešsaistē Zoom notiks Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un astronomijas zinātnes nozares promocijas padomes atklātā sēde, kurā promocijas darbu zinātniskā doktora grāda, zinātnes doktora (Ph.D) iegūšanai fizikā un astronomijā aizstāvēs Arturs Bundulis.

Artura Bunduļa promocijas darba tēma ir Kerra efekta izcelsmes pētījumi organiskajos materiālos: eksperimentāls novērtējums, izmantojot Z-scan metodi. Darba vadītājs – Dr.phys. Mārtiņš Rutkis.

Artura Bunduļa promocijas darbā tika izmantota Z-scan metode, lai izpētītu organisko materiālu nelineāri optiskās īpašības. Tas ietvēra 27 dažādu organisko savienojumu Kerra un divfotonu absorbcijas (2FA) efektu mērījumus un iegūto rezultātu salīdzināšanu ar kvantu ķīmijas aprēķinu (KĶA) prognozēm, kā arī no polarizācijas atkarīgu Z-scan metodes izmantošanu, lai nošķirtu elektronisko un pārorientācijas ieguldījumu Kerra efektā. Rezultāti paradīja, ka KĶA lineārās polarizējamības vērtības var izmantot, lai prognozētu Kerra efekta pārorientācijas komponentes vērtību. Attiecībā uz elektronisko ieguldījumu, otrās kārtas hiperpolarizējamības, kas raksturo šī ieguldījumu lielumu, eksperimentālo un KĶA vērtību attiecība bija izteikti atkarīga no 2FA šķērsgriezuma.

Atslēgas vārdi: Nelineārā optika, Organiskie materiāli, Z-scan, Kerra efekts, divfotonu absorbcija

Recenzenti:

  1. Dr.habil. phys., prof.  Andris Ozols, Rīgas Tehniskā universitāte;
  2. Dr.phys., vadošais pētnieks  Jānis Alnis, Latvijas Universitāte;
  3. Dr. prof. Jean - Michel Nunzi,  Karalienes Universitāte Kingstonā, Kanāda.

Darba KOPSAVILKUMS latviešu valodā.

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19, un Akadēmiskajā bibliotēkā, Rūpniecības ielā 10.

Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz annija.sturmane@lu.lv.


Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un astronomijas un matemātikas nozarē.

Dalīties