No 15. līdz 17. maijam LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā notika otrais projekta MaMi seminārs “Magnētisms un dzīvība” (Magnetism and Life), vienuviet pulcējot projektā MaMi iesaistītus un citus pasaulē atzītus zinātniekus, kas diskutēja par magnētisma saistību ar dzīvību.

Franču zinātnieka Damiana Fevra (Damien Faivre) stāstījums par magnetotaktiskām baktērijām atspoguļoja to kā magnētisms izpaužas dzīvajā dabā. Profesors Konstantīns Kornevs (Konstantin Kornev) semināra dalībniekiem prezentēja to, kā magnētisms var tikt izmantots bioloģisku sistēmu izzināšanā, minot tādu interesantu piemēru, kā kukaiņu asins pētniecība un citus.

Semināra dalībnieki savos stāstījumos atainoja arī magnētisku objektu pielietojuma iespējas medicīnā un tā potenciālu nākotnē uzlabot mūsu veselību, kamēr citi demonstrēja magnētisma spēju radīt jaunas un aizraujošas parādības, kuru rašanos iedvesmojis dabā redzētais.

Semināra neoficiālajā daļā - kopīgās pusdienu un kafijas pauzēs, kā arī neformālās vakariņās – pieredzējušiem zinātniekiem un jaunajiem pētniekiem bija iespēja dibināt ciešākus kontaktus ar citu pētniecības virzienu pārstāvjiem.

Seminārs “Magnētisms un dzīvība” pulcēja ap 50 dalībnieku no visas pasaules. Latvijas Universitāti pārstāvēja profesors Andrejs Cēbers, FMOF Fizikas nodaļas vadītājs, pētnieks Guntars Kitenbergs un doktoranti Aigars Langins un Abdelkader Zaben. Seminārs bija iespēja jaunajiem studentiem piedalīties starptautiska mēroga zinātniskā pasākumā un paplašināt izpratni par tēmu.

MaMi projektu finansē lielākā Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programma Apvārsnis 2020 (Horizon 2020) granta līguma nr. 766007 ietvaros. Paldies par finansiālu atbalstu arī Latvijas Universitātes Zinātnes departamentam.

Par MaMi

MaMi (Magnetics and Microhydrodynamics) inovatīvais apmācību tīkls (ITN) ir Eiropas pētniecības grupu un uzņēmumu apvienība, kas veic pētījumus un veido tehnoloģijas ar magnētismu un mikrohidrodinamiku saistītās jomās. Tīkla ietvaros darbojas 15 jaunie pētnieki - doktoranti, kuri tiek finansēti Eiropas Savienība Marijas Sklodovskas-Kirī vārdā nosauktās aktivitātes ietvaros. Papildus informācijai https://mami.u-strasbg.fr/ un https://www.facebook.com/H2020MAMI/

Dalīties