Optometrijas profesionālā maģistra studenti veic redzes skrīningu Barkavas un Degumnieku skolu skolēniem. Foto: Janīna Liepiņa

2016. gada 7. martā Barkavas pamatskolā viesojās pasniedzēji un studenti no Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas. Viņu apciemojuma mērķis bija bērnu vispārīgā redzes pārbaude jeb skrīnings. Iepriekšējos gados LU Optometrijas nodaļa ar ERAF fondu atbalstu veica plašu skolēnu redzes pārbaudi Rīgas un tās tuvumā esošajās skolās, kopā pārbaudot vairāk nekā 10000 bērnus. Salīdzinoši lielais atklātais skolēnu redzes traucējumu skaits rosināja rīkot šādas pārbaudes arī turpmāk. Tā kā Optometrijas nodaļā strādā divi Barkavas pamatskolas absolventi, tad viņi vēlējās bērnu redzes skrīningu sarīkot savā dzimtajā pagastā. Uz pārbaudi tika uzaicināta arī kaimiņos esošā Degumnieku pamatskola, kura šo piedāvājumu labprāt pieņēma. Kopā tika pārbaudīti aptuveni 140 bērni.

Vispārīgās redzes pārbaudes jeb skrīninga galvenais uzdevums ir apzināt bērnus ar redzes problēmām un nepieciešamības gadījumā tālāk nosūtīt tos uz padziļinātām pārbaudēm pie optometrista vai oftalmologa. Redzes skrīningi bērniem tiek rīkoti daudzās valstīs, jo daži no izplatītākajiem redzes traucējumiem, piemēram, tuvredzība, sākas tieši skolas vecumā un ne vienmēr šie traucējumi tiek laicīgi atklāti un novērsti.

Barkavā veiktajās redzes pārbaudēs tika novērtēts skolēna redzes asums tālumā un tuvumā, telpiskā redze, acu kustības, redzes sistēmas spēja “pārslēgties” no tāla uz tuvu objektu un tika pārbaudīta krāsu redze. Pārbaudes beigās redzes speciālists aprunājas ar katru bērnu, uzzinot viņa sūdzības par redzi un pastāstot par izmeklējumu rezultātiem. Ja skolēnam bija redzes traucējumi, ko var mazināt vai pilnībā novērst ar redzes vingrinājumu palīdzību, tika parādīts, kā tos veikt un izstāstīts, kā saudzēt savu redzi, lai sūdzības neparādās atkal. Dažiem no bērniem ar redzes problēmām tika nodrošināta padziļināta pārbaude, izrakstot briļļu recepti, ja tāda bija nepieciešama. Pēc skrīninga katra skolēna vecākiem vai aizbildņiem tiks nosūtīta vēstule par viņu bērna redzes stāvokli, nepieciešamības gadījumā informējot, pie kāda speciālista doties tālāk.

Skrīninga noslēgumā skolēnu vecākiem un skolotājiem LU Optometrijas nodaļas pārstāvji sarīkoja semināru, kurā izstāstīja svarīgākās lietas par bērnu redzi un atbildēja un klātesošo jautājumiem.

Nākamgad LU Optometrijas nodaļas komanda ir gatava braukt pārbaudīt redzi uz kādu citu skolu un būs priecīga saņemt uzaicinājumus savā e-pastā optometrija@lu.lv.

LU Fizikas un matemātikas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa vēlas izteikt pateicību par atbalstu redzes pārbaudes sarīkošanā Barkavas pagasta pārvaldes vadītājam Mārtiņam Tomiņam, Barkavas pamatskolas direktoram Normundam Dzelmem, Ošupes pagasta pārvaldes vadītājam Aigaram Šķēlam un Degumnieku pamatskolas direktorei Daigai Rubenei, kā arī Barkavas pamatskolas skolotājām Janīnai Liepiņai un Antonijai Ikauniecei par pārbaudītāju aprūpēšanu.

Dalīties